AED Pauluskerkplein

aed_logoEen AED op het Pauluskerkplein.

In mei 2012 was er een groep bewoners op een verjaardag bijeen en daar werd het hoofdstuk AED op tafel gebracht. De reden was dat een familielid van een van de mensen, na een hartinfarct, in leven is gebleven doordat een groepje AED-Alert mensen uit de buurt een reanimatie is gestart tot, na 9 minuten, de ambulance arriveerde en het van hen overnam.

Informatie bij het Leefbaarheidsteam Kronehoef leerde dat er door privé persoon of personen subsidie aan gevraagd kon worden om bijvoorbeeld een AED aan te schaffen die ingezet kon worden in een straal van een ruime 1000 meter rondom de plaats waar de AED aanwezig zou zijn.

Er werd meteen actie ondernomen en een paar mensen zouden informatie in gaan winnen bij de EHBO vereniging waar een van de bewoners actief lid van was en bij de hartstichting. Vanuit die informatie zijn ze gegevens op gaan vragen bij diverse aan bieders van AED’s om te kijken wat voor hen het gunstigste uit zou vallen. Om te voorkomen dat er niet bekwame bewoners van het Pauluskerkplein of vreemde mensen met de AED aan de haal konden gaan werd intern gekeken naar wie van de bewoners uit de hoogbouw in het bezit was van een EHBO diploma met aantekening reanimatie en bediening AED. Of die de cursus EAD bediening en reanimatie wilden doen. Er was wel een verplichting aan verbonden dat degene die deze papieren had of deelnam aan de cursus deel moest nemen aan het project AED-Alert. Dat wilde zeggen dat ze bij een hartfalen in het voornoemde gebied door de dienst ambulance vervoer zouden worden ingezet. Uiteindelijk bleken er 4 mensen in het bezit van EHBO met voornoemde aantekeningen en er 10 mensen de cursus wilden doen. In de tussentijd was er een ander groepje dat bij de gemeente subsidie aanvroeg. Een van de mensen kreeg subsidie van zijn bank en Woonbedrijf deed ook nog een duit in het zakje. Om bij intimi bekende reden is bij Wooncoöperatie Domein geen subsidie aangevraagd.

In juli werd een AED apparaat aangeschaft. Een kast waar deze achter slot een grendel centraal kon opgehangen worden aangeschaft. Een service contract afgesloten. Tevens werd voor 10 mensen bij een opleidingsbedrijf een cursus contract afgesloten zodat zij op korte termijn inzetbaar zouden kunnen worden. De plaatsing van de kast (binnen of buiten) zorgde er voor dat het even niet prettig werd in sommige verhoudingen op het Pauluskerkplein. Uiteindelijk bepaalde 2 enquêtes ( een van de steungroep AED en een door Domein (namens de bewonerscommissie) er voor dat de uit veiligheid gewenste plaats (binnen) werd gekozen.

Op 7 januari 2013 werden de door 10 bewoners van het Pauluskerkplein behaalde diploma’s reanimatie en bediener EAD door de directeur van de Rabobank Eindhoven-Veldhoven dhr. Jos Rooijakkers (een van de subsidiegevers) uitgereikt. Tevens overhandigde hij aan de voorzitter van de Steungroep AED Pauluskerkplein (Henny Neuteboom) de AED uit.

Inmiddels is de eerste alarmering door een AED Alert bij de groep via SMS binnen gekomen. Het betrof een melding hartfalen op een adres aan de Kloosterdreef.

Om getraind te blijven krijgt deze groep 2 maal per jaar een herscholing aangeboden. Deze cursussen worden gefinancierd door de steungroep. Deze probeert dat te doen door subsidies proberen aan te boren bij diverse bedrijven en instellingen.

Om de start mogelijk te maken is er in 2012 subsidie gekregen van:

Kronehoef.thumbnail

Leefbaarheidsteam Kronehoef

rabo-logo-klein

Coöperatiefonds van de Rabobank

           

 

 

 

 


 

Om 2 herhalingscursussen te doen, onderhoud en verzekering te betalen, een bloed zuurstofmeter aan te schaffen en 1 keer per jaar een heidag is er In 2013 al subsidie ontvangen van:

959_woonbedrijf_2

Woonbedrijf

Afb dela

Dela

logo-gemeente-Eindhoven

Gemeente Eindhoven

 

              

 


 

  • Wie volgt?                        
  • Wie steunt ons?                                           
  • Wie vindt dat iedere seconde telt?

 Steun ons en stort uw bijdrage op banknummer 118398970 ten name van Steunfonds AED Pauluskerkplein.